Criza economică globală, care a izbucnit în 2008, este departe de a se fi terminat și s-ar putea nici să nu fi atins punctul culminat. Cu toate acestea, nu este prea devreme să ne gândim la felul în care răspunsul față de această criză ar putea să reprezinte cauzele crizelor viitoare, susține Clive Crook într-un editorial publicat de agenția de știri Bloomberg.
Principalul aspect al politicilor economice de la începutul crizei a fost o schimbare a așteptărilor față de guvernele alese direct de către electorat pe de-o parte, și față de băncile centrale, care nu sunt alese în urma unui proces electoral. Guvernele au eșuat și continuă să eșueze în a aplica o politică fiscală corectă. În consecință, de voie sau de nevoie, băncile centrale au trebuit să intervină prin politici monetare neortodoxe, precum achiziționarea de obligațiuni guvernamentale pe termen lung sau prin absorbția riscurilor care afectau sectorul privat, pentru a stabiliza situația financiară. Clive Crook consideră că acest fenomen reprezintă o evoluție extrem de importantă și îngrijorătoare.
Intervenția băncilor centrale a redus severitatea recesiunii
Editorialistul Bloomberg consideră că băncile centrale au avut motive întemeiate să intervină în aceste circumstanțe extraordinare. Fără intervenția Rezervei Federale a Statelor Unite și a Băncii Angliei, recesiunile economice din SUA și Marea Britanie ar fi fost mult mai severe, și este foarte posibil că o nouă recesiune europeană va necesita intervenția decisivă a Băncii Centrale Europene. Însă asumarea acestor responsabilități de către băncile centrale a fost posibilă numai pentru că guvernele alese și-au abandonat responsabilitățile lor, iar consecințele acestui fapt prezintă riscuri pe termen lung pentru stabilitatea sistemului financiar global.
Vezi și de ce FED nu poate, de una singură, să salveze economia Statelor Unite