Neregulile semnalate de şoferi legate de amenzile primite pentru rovigneta, constatate şi de instanţele din toată ţara, au condus, într-un final, la schimbarea legii care reglementaza aceasta contravenţie.
Compania Naţionala de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România este organul care sancţionează conducerea pe drumurile naţionale fără o rovinietă valabilă, iar camerele de supraveghere sunt într-un număr ridicat şi repartizate pe mai multe drumuri naţionale (în special pe cele cu un trafic ridicat).
Revenind la titlul articolului, de ce este important să contestăm aceste contravenţii privitoare la roviniete?
Pentru cel puţin trei motive:
NADNR nu are baze de date actualizate. Cu alte cuvinte, există posibilitatea că deşi un proprietar să fi fost radiat din registrele administraţiei financiare şi de la poliţie cu privire la calitatea sa de proprietar asupra unui autoturism, CNADNR îl va sancţiona pe fostul proprietar. Ca atare, există neşansă că o persoană nevinovată să fie sancţionata pentru fapta altuia şi astfel, cel nevinovat să cumuleze o datorie ridicată din amenzile emise pe numele său pentru o calitate pe care nu o mai are (având în vedere că aceste contravenţii se emit împotriva proprietarului autoturismului şi nu asupra şoferului care conduce autoturismul).
Contravenţiile similare şi consecutive sunt abuzive. Astfel, există multe cazuri în care pe aceeaşi secţiune de drum se întâmplă să se circule 2-3 zile la rând sau chiar săptămânal. În astfel de cazuri,s-a considerat că nu poţi fi sancţionat de mai multe ori pentru aceeaşi faptă, motiv pentru care emiterea unor contravenţii similare şi consecutive (în unele cazuri un număr de 5-6 amenzi) este un abuz.
Locuitorii dintr-un oraş, comună sau sat nu trebuie să plătească roviniete. În cazul în care un oraş, comună sau sat se afla pe un drum naţional prevăzut cu o ca