Salariile angajaţilor din toate instituţiile medico-sanitare publice din Republica Moldova se vor majora cu circa 10% de la 1 iulie, potrivit unui proiect de lege aprobat astăzi de Guvern
Astfel, salariul pentru prima categorie de calificare va creşte de la 750 lei până la 825 lei. De aceste majorări vor beneficia medicii, asistentele medicale, infirmierele, personalul administrativ-gospodăresc şi funcţionarii administrativi. În acelaşi timp, leafa conducătorilor instituţiilor medicale va rămîne neschimbată, a declarat Octavian Grama, viceministru al Sănătăţii.
Pentru plata salariilor majorate cu 10% este nevoie de circa 107,5 milioane de lei, bani ce vor fi alocaţi din fondurile Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină şi din alte surse de venit permise de legislaţia în vigoare.
În prezent, personalul de conducere al instituţiilor medico-sanitare din ţară are un salariu mediu lunar de 8.500-9.000 de lei, medicii primesc un salariu mediu de circa 4.500, iar asistentele medicale sunt remunerate cu aproximativ 2.500 lei lunar.
Unul din argumentele majorării salariilor este necesitatea de a menţine angajaţii.
Astfel datele ministerului Sănătăţii arată că Republica Moldova duce lipsă de 1.100 de doctori şi 800 de asistente medicale. Lipsesc în special medici de familie la sate, anestezişti, ftiziopneumologi, specialişti în sănătate publică, radiologie, dar şi moaşe.
Totodată circa 200 de localităţi nu dispun de lucrători medicali.
Sistem nou de finanțare pentru combaterea șpăgii din spitale