Costurile de împrumut ale Spaniei s-au încăpățânat să crească, chiar și după ce o ședința de criză a guvernului German de ieri a concluzionat că dobânzile obligațiunilor spaniole nu reflectă corect puterea economiei Spaniei.
„Nivelul curent al dobânzilor practicate pe piețele de obligațiuni nu corespund datelor fundamentale ale economiei Spaniei”, se arată într-o declarație comună a lui Wolfgang Schauble, ministrul de Finanțe al Germaniei și Luis de Guindos, ministrul spaniol al Economiei după întâlnirea lor, declarație care a lăudat și eforturile Spaniei de reducere a deficitului bugetar, anunță Bloomberg.
Piețele rămân indiferente la declarațiile liderilor politici
Declarațiile lor nu au avut, însă, niciun efect pe piețe, prăbușirea randamentului obligațiunilor spaniole continuând pentru a zecea zi consecutiv. Dobânzile obligațiunilor spaniole cu scadența la 2 ani au crescut cu 20 de puncte de bază la 7,09% la 7:43, ora Londrei, depășind, pentru prima oară, pragul psihologic de 7%. Dobânzile obligațiunilor cu scadența la 5 ani au crescut cu 14 puncte de bază la 7,74% iar cele ale dobânzilor cu scadența la 10 ani au crescut cu 9 puncte de bază la 7,71%.
Guvernul spaniol a negat un raport al publicației „El Economista” conform căruia Germania pune presiune asupra Spaniei pentru a cere un ajutor financiar de 300 de miliarde de euro, ajutor care va da posibilitatea Spaniei să evite a se mai împrumuta de pe piețele financiare pentru doi ani.
Decidenții politici au negat, totodată, că instituțiile de creditare internaționale ar pregăti un program de asistență financiară pentru a patra economie a zonei euro, guvernul Spaniei având dificultăți în a-și menține accesul la piețele financiare.
Luc Frieden, ministrul de Finanțe al Luxemburgului, a declarat că acest lucru nu este prevăzut, deși a avertizat că liderii țărilor membre