Cel mai longeviv şi cunoscut lider de sindicat al ultimilor ani, profesorul Constantin Cernica, între timp ieşit la pensie, a încasat salariu de merit timp de şase ani de zile deşi nu şi-a exercitat efectiv profesia de cadru didactic. Mai mult, din documentele oficiale nu reiese nici o minimă respectare a procedurii de acordare a salariului de merit, care se oferă în baza unor performanţe, toate aceste aspecte fiind sesizate Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava. Procurorii au deschis un dosar penal în care s-a început urmărirea penală, s-a dispus apoi scoaterea de sub urmărire penală, după care a urmat o nouă dispoziţie a începere a urmăririi penale, care a desfiinţat-o pe prima.
Şeful de sindicat, degrevat de activitatea de profesor, dar nu şi de salariul de merit
După cum arată actele negru pe alb, în timp ce era preşedinte al Sindicatului Judeţean din Învăţământ „Spiru Haret” Suceava, Constantin Cernica a fost recompensat cu salariu de merit timp de şase ani, în perioada 1 ianuarie 2002-1 ianuarie 2008. El era profesor titular la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret” Suceava, însă, fiind lider de sindicat, a fost degrevat de activitatea didactică. Deşi nu a predat efectiv ore, el a încasat regulat acest salariu de merit, destinat în general profesorilor care au rezultate deosebite.
Legea nu condiţionează în mod expres acordarea salariului de merit de susţinerea orelor de curs, însă există o procedură care trebuie că justifice încasarea acestor bani, procedură care, au constatat procurorii, nu a fost îndeplinită.
Directorul care a semnat, cercetat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice
Procedura implică o solicitare din partea cadrului didactic, un raport de autoevaluare din partea acestuia şi mai ales o evaluare în baza unei fişe elaborate de Inspectoratul Şcolar, pe baza unor criterii cum