În revista Archives of Disease in Childhood a apărut recent un studiu efectuat în Olanda, care trage un dramatic semnal de alarmă: adolescenţii obezi prezintă deja tulburări majore cardiovasculare. Cercetătorii olandezi au monitorizat un grup de 500 de copii şi adolescenţi suferinzi de obezitate cu ajutorul unor chestionare completate de medicii pediatri. Din analiza răspunsurilor a reieşit că două treimi dintre copii, unii dintre ei sub 12 ani, prezintă cel puţin un factor de risc cardiovascular. Astfel, 56% dintre copii suferă hipertensiune arterială, 14% au nivelul depăşit al zahărului în sânge şi 54% au nivelul depăşit al colesterolului. "Valorile înregistrate, multe dintre ele depăşite, ar putea provoca acestor copii diabet de tip 2 sau boli cardiovasculare la adolescenţă, explică autorii studiului. Ei sunt de părere că pediatrii au misiunea de a-i consulta periodic pe aceşti copii, pentru a ţine sub control factorii de risc, pentru depistarea precoce a acestor boli severe.
Profesorul Patrick Tounian, pediatru şi nutriţionist la Spitalul Armand-Trousseau din Paris, citat într-un recent articol în Le Figaro ediţie online, îşi exprima îngrijorarea asupra faptului că "nu se ştie dacă aceste anomalii sunt ireversibile. Este posibil totuşi ca riscul să dispară în condiţiile în care copilul obez să devină un adult cu o greutatea normală."
Studiile demonstrează că, în Europa, cei mai mulţi copii suferinzi de obezitate sunt în Grecia – 20% dintre copiii între 10 şi 12 ani –, iar în Norvegia, cei mai puţini (4%). Obezitatea pediatrică este din ce în ce mai frecventă, inclusiv în ţara noastră. Sunt şi explicaţii: în Grecia, copiii fac cel mai puţin sport, în Ungaria stau cel mai mult timp în faţa televizorului. Copiii din Belgia dorm cel mai mult, iar cei din Olanda consumă cele mai multe băuturi îndulcite. Pericolul este dublu: obezitatea pediatric