În acest an, economia Republicii Moldova a cunoscut o încetinire semnificativă a creşterii economice de numai 1% față de 8% un an mai devreme. Investiţiile în primul trimestru din anul 2012 au scăzut în comparaţie cu perioada corespunzătoare a anului trecut cu 5,6%, inclusiv în maşini şi în echipamente - cu 1,5%.
Este cunoscut faptul că anume investițiile creează baza de creştere economică în viitor. Volumul de mărfuri transportate în ianuarie-aprilie a acestui an, comparativ cu perioada corespunzătoare a anului trecut a scăzut cu 19%. Mai mult decît atât, pe calea ferată, care asigură aproape jumătate din mărfurile transportate, reducerea a fost de 30%.
O problemă majoră rămâne dezechilibrele teritoriale în dezvoltarea economiei, aproximativ 80% din potenţialul economic este concentrat în Chişinău şi Bălţi. Scăderea populaţiei economic active nu este compensată de sistemul de învăţământ superior şi mediu de specialitate. Lipsa forței de muncă calificată și infrastructura limitată este cea mai importantă problemă ce imobilizează atât investiţiile interne, cît şi investiţiile străine în sectorul real. Antreprenorii şi investitorii cred că în republică rămâne situaţia politică instabilă, şi preferă să-şi retragă fondurile. Astfel, în prima jumătate a anului din țară au fost retrase 107 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă 64% mai mult decât în aceeaşi perioadă din anul 2011.
Economia republicii depinde foarte mult de pieţele externe. Înrăutățirea situaţiei din Uniunea Europeană şi CSI a avut un impact negativ asupra indicatorilor. Țărilor din Uniunea Europeană le revine 43% din cifra de afaceri a comerțului exterior, o mare parte din cetățenii Republicii Moldova se află în Europa cîștigând bani. Ținând cont de acest lucru, înrăutăţirea în continuare a situaţiei economice din Uniunea Europeană va avea cel mai mare impact negativ asupra situaţiei di