După ce Londra a câştigat în 2005 dreptul de a organiza anul acesta Jocurile Olimpice şi Paralimpice, beneficiile aduse economiei de acest eveniment erau considerate la fel de importante ca succesul în întrecerile sportive. Iar economia britanică, intrată între timp în cea mai puternică recesiune din ultimii 50 de ani, are nevoie de orice stimulent i se poate da. Unii analişti sunt însă sceptici că evenimentul sportiv poate face miracole.
Jocurile Olimpice (JO) de vară, găzduite de Londra pentru a treia oară, costă contribuabilii britanici cel puţin 11 miliarde de lire sterline, însă estimarea nu include preţul construcţiilor şi dezvoltării infrastructurii necesare organizării evenimentului şi nici costurile cu asigurarea siguranţei.
Guvernul britanic a promovat JO ca fiind o oportunitate istorică de a face reclamă afacerilor şi turismului, scrie Thomson Reuters. Premierul David Cameron a sugerat că evenimentul sportiv va aduce venituri de 13 miliarde lire sterline în patru ani.
Cu toate acestea, majoritatea analiştilor de la bănci şi institute de cercetare economică cred că estimările Londrei sunt optimiste, chiar dacă Jocurile vor injecta cu siguranţă o doză de viaţă în economia muribundă în al treilea trimestru.
Astfel de evenimente ar putea stimula substanţial economiile mai mici, dar având în vedere că Londra este deja una dintre principalele destinaţii turistice ale lumii, beneficiile economice de durată vor fi nesemnificative, consideră Stephen Lewis, economist-şef la Monument Securities. De asemenea, nici analiştii agenţiei de evaluare financiară Moody's nu cred că JO vor stimula substanţial economia, iar impactul dezvoltării infastructurii s-a reflectat deja.
Pe de altă parte, banca de investiţii Goldman Sachs anticipează beneficii pe termen lung, dar care nu se vor vedea prea curând. Instituţia crede că evenimentele vor aduce u