Cresc presiunile politice asupra Siriei. Statele Unite au confirmat că doi diplomaţi sirieni au dezertat. Cei doi sunt soţ şi soţie. Este vorba de ambasadorul sirian în Emiratele Arabe Unite, Abdelatif al-Dabbagh, în timp ce soţia acestuia, Lamia al-Hariri, este însărcinat cu afaceri în Cipru, stat care deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.
Cei doi diplomaţi sirieni care au dezertat au fugit în Qatar, relatează BBC. De asemenea, există informaţii că un ataşat militar la ambasada Siriei din Oman, Mohammed Tahseen al-Faqir, ar fi fugit şi el. La începutul lunii, ambasadorul Siriei în Irak, Nawaf Fares, şi-a părăsit postul şi a plecat în Qatar.
Veştile vin într-un moment în care luptele pentru centrul economic al Siriei, Alep, se intensifică de la o oră la alta. Trupele regimului Bashar al-Assad încearcă să blocheze înaintarea rebelilor. Au fost trimise inclusiv avioane de luptă pentru a bombarda poziţiile militanţilor Opoziţiei.
Occidentul încearcă să sporească însă şi presiunea diplomatică. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a îndemnat comunitatea internaţională "să acţioneze acum, pentru a opri măcelul". Membrii Consiliului de Securitate rămân însă divizaţi în privinţa modalităţii de a opri vărsarea de sânge. Referindu-se la dezertarea diplomaţilor, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a precizat că acest lucru demonstrează că oficiali înalţi din cercul de apropiaţi al lui Assad părăresc corabia regimului, pentru că îşi dau seama de gesturile pline de ură ale lui Assad faţă de propriul popor. Diplomaţii realizează şi că zilele lui Assad sunt numărate, mai spune Carney.
România pare şi ea că-şi reconsideră poziţia. Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat că România a luat deja contact cu forţele de Opoziţie din Siria. După discuţii cu aceştia, a reieşit că supravieţuirea actualului regim nu mai e posibilă