Criza politică internă, suprapusă pe evoluţia nefavorabilă din marile economii europene, îşi va pune amprenta asupra economiei locale, iar creşterea economică pe întregul an 2012 ar putea să fie de numai 0,5%-0,8%, după cum indică noile prognoze ajustate.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a revizuit prognoza de creştere economică la 0,8%, de la 1,2%, şi a atenţionat că şi criza politică internă, alături de situaţia externă dificilă, ar putea afecta evoluţia PIB pe termen scurt.
"Economia României se îndrepta, până recent, spre o creştere robustă în 2012 după redresarea din 2011. Totuşi, încetinirea din zona euro are un efect semnificativ de frânare asupra exporturilor, iar evidenta dezintermediere financiară a băncilor cu activitate transfrontalieră arată importanţa transmiterii crizei pe canalul sectorului financiar. Climatul extern slab şi criza politică declanşată în iulie ar putea afecta negativ creşterea pe termen scurt. Sprijinul financiar puternic de la FMI şi alte instituţii financiare internaţionale a asigurat o protecţie importantă", se arată în raportul BERD.
Noua estimare a BERD vine după ce şi Banca Mondială a ajustat prognoza de creştere economică pe acest an de la 1,5% la 1,2%, iar Comisia Europeană vede posibil un avans al PIB în cazul României de 1,4% în 2012.
Ministrul finanţelor Florin Georgescu a arătat însă că ultimele cifre din buget de la sfârşitul lunii iunie oferă certitudinea încadrării în prognoza de creştere economică de 1,5%. "Se vede pe partea bugetului general consolidat faptul că am încasat venituri mai mari decât cele prognozate, reflectând o bună evoluţie a ramurilor care creează Produs Intern Brut, ceea ce ne face să avem certitudinea încadrării în prognoza de creştere economică de 1,5%."
Georgescu a spus că bugetul general consolidat a înregistrat după primele şase luni u