Ieri, China a anunţat apariţia unui nou oraş în Marea Chinei de Sud, pe o insulă revendicată de Vietnam şi de Filipine. Beijingul a confirmat totodată că este hotărât să preia controlul asupra rezervelor marine de petrol. În acelaşi timp, disputa teritorială cu Japonia nu scade în intensitate. Experţii sunt de părere că punctul-cheie în strategia Chinei este constituirea unor forţe maritime militare puternice.
Marţi, s-a desfăşurat ceremonia oficială de înfiinţare a oraşului Sansha, pe insula cu acelaşi nume din arhipelagul Spratley. Înainte de ceremonie, locuitorii oraşului au ales consiliul municipal, format din 45 de deputaţi. La scrutin au participat 1100 de alegători. Evenimentul oferă o imagine în legătură cu numărul locuitorilor oraşului. A fost ales şi secretarul Comitetului Partidului Comunist, conducătorul de facto al noului oraş de nivel districtual. Jurisdicţia districtului va cuprinde trei insule ale arhipelagului.
Scopul militaro-politic al acestei hotărâri ne va fi clar dacă se are în vedere că Consiliul Militar Central de la Beijing a anunţat că, pe lângă noua formaţiune municipală, se înfiinţează şi o garnizoană militară "la nivel de divizie", care va răspunde de securitatea celor trei insule ale arhipelagului.
Comentând evoluţia evenimentelor, agenţia Asociated Presse remarcă faptul că Beijingul îşi consolidează pretenţiile asupra zăcămintelor marine de petrol şi gaze.
Pentru a ajunge la insulă de pe continent, pe mare, sunt necesare 13 ore. Există poştă, bancă, un supermarket, un spital. Şi asta este aproape tot.
Filipinele au conndamnat decizia Chinei. Autorităţile de la Manila au protestat diplomatic la adresa Chinei. Potrivit versiunii autorităţilor filipineze, China a încălcat suveranitatea teritorială a Fillipinelor în "apele şi pe platforma continentală din Marea din Vestul Filipinelor". De unde reiese că Ma