Reprezentanţii Prefecturii Braşov au fost sesizaţi cu privire la faptul că în unele zone ale judeţului cărţile de identitate ale cetăţenilor sunt reţinute, drept garanţie, pentru ca să nu îşi poată exercita dreptul la vot în cadrul referendumului din 29 iulie.
Prefectul Mihai Mohaci a precizat că în anumite zone ale judeţului, unde locuiesc cu preponderenţă persoane de etnie rromă, au loc acţiuni prin care se îndeamnă populaţia să nu vină la vot. De exemplu, una dintre metodele practicate şi prezentate de prefect este reţinerea buletinelor la magazinele alimentare, drept garanţie, în cazul în care localnicii iau produse pe datorie sau au deja unele „creanţe“. „Astfel de practici contravin legii. Vrem să subliniem faptul că actul de identitate nu poate fi reţinut pentru o simplă datorie la magazin, iar vânzătorii care fac astfel de lucruri comit un abuz“, a explicat prefectul.
Conform OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, „este interzisă darea, primirea sau solicitare actului de identitate drept garanţie pentru prestarea unor servicii, pentru încredinţarea unor bunuri şi valori, pentru plata datoriilor sau în alte scopuri, de către persoanele neautorizate“.
În urma unor sesizări, reprezentanţii Guvernului în teritoriu alături de poliţişti vor controla toate magazinele din comunităţile de rromi, în special din Teliu, Budila sau Augustin, de unde au fost semnalate astfel de incidente, şi vor lua măsuri contravenţionale împotriva celor care au comis astfel de abuzuri. „Îi rugăm pe cei care au cunoştinţă de astfel de acţiuni care să împiedice exercitarea dreptului la vot să ne sesizeze“, a spus Mohaci.
Totodată, dacă în ziua votului vor fi persoane care vor împiedica accesul în secţiile de votare, acest lucru trebuie sesizat organelor de ordine sau poliţiei, întrucât „împiedicare