Reducerea TVA de la 24% la 9% pentru produsele agricole, măsură avută în vedere de Guvern pentru 2013, ar putea să ducă la creşterea puterii de cumpărare, descurajarea evaziunii fiscale şi susţinerea producătorilor agricoli locali, însă consumul poate fi stimulat dacă ajustarea se va regăsi şi în preţurile la raft ale produselor, nu doar în marjele de profit ale producătorilor şi comercianţilor, spun consultanţii fiscali.
Noua măsură nu se referă de fapt la o cotă redusă de TVA "autentică", ci este o variantă "hibrid": o cotă de TVA de 9% urmând să fie reţinută la buget, în timp ce un procent de 15% ar fi rambursat producătorilor.
Premierul Victor Ponta a declarat că susţine ideea introducerii unei TVA diferenţiate - o TVA de 24%, din care 9% să fie reţinut pentru bugetul de stat şi 15% să fie rambursat producătorului, în măsura în care, evident, prezintă facturi şi în măsura în care toate operaţiunile comerciale sunt făcute în mod legal şi înregistrate fiscal. El a arătat că există discuţii pentru a avea o TVA redusă, diferenţiată, pe tot lanţul de producţie, aceasta fiind varianta pentru care ar opta Guvernul.
Deocamdată, nu este clară modalitatea de aplicare şi modul în care Ministerul Finanţelor va administra acest sistem, ştiute fiind întârzierile din trecut la rambursările standard de TVA. Intenţii privind reducerea TVA la alimente au mai existat, însă nu s-au concretizat.
Reprezentanţii patronatelor din industria alimentară consideră că reducerea TVA pentru alimentele de bază la 9% va duce la o scădere a preţurilor acestor produse cu 15% şi la diminuarea semnificativă a evaziunii fiscale.
Reducerea TVA de la 24% la 9% pentru produsele agricole, măsură avută în vedere de Guvern pentru 2013, ar putea să ducă la creşterea puterii de cumpărare, descurajarea evaziunii fiscale şi susţinerea producătorilor agricoli locali, însă con