Marea Britanie e mai vulnerabilă decât orice altă naţiune europeană în cazul unei înrăutăţiri a crizei din zona euro. Economia britanică ar fi serios lovită de o eventuală dispariţie a zonei euro – este concluzia unui studiu citat de coditianul Daily Mail.
Exporturilor masive către ţările din zona euro, plus industria financiară care are legături puternice cu această zonă, plasează Regatul Unit al Marii Britanii în topul celor 18 din 169 de naţiuni extrem de vulnerabile la expunerile uniunii monetare. Topul făcut public de compania de management de risc Maplecroft este completat de Polonia, Ungaria şi Cehia.
“Impacturile acestori economii include scăderea producţiei industriale, pierderea competitivităţii, datoriile suverane”, citează Daily Mail; Marea Britanie are un deficit fiscal de aproape 8% din PIB şi o datorie publică netă de aproape 80% din Produsul Intern Brut.
Concret, aproape jumătate dintre activităţile de comerţ din UK sunt cu parteneri din ţările din zona euro, iar o eventuala prăbuşire a unor economii din zonă, cum ar fi Italia sau Spania, ar duce la o scădere de 7% a comerţului britanic. Pierderile s-ar ridica la aproximativ 95 miliarde de lire sterline în sectorul bancar englez.
Raportul Maplecroft a mai luat în considerare şi expunerea Angliei, în valoare de 380 miliarde de lire sterline, în băncile europene şi obligaţiunile suverane, împreună cu investiţiile străine directe din zona euro, care reprezintă 27% din PIB-ul naţional.
Maplecroft le recomandă britanicilor să caute noi pieţe de desfacere şi să-şi diversifice investiţiile pentru a lomita dependenţa de celelalte ţări europene.
Statele BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China) sunt şi ele destul de expuse la această criză a datoriilor suverane din Europa. La fel şi numeroase state africane, precum Mauritania, Mozambic sau M