Culturile agricole din judeţul Cluj sunt afectate în proporţie de 50 şi 100 % din cauza secetei, cea mai gravă situaţie fiind înregistrată la sfecla de zahăr, unde recolta de pe cele o mie de hectare este compromisă în totalitate.
Iuliu Suătean, şef serviciu în cadrul Direcţiei pentru Dezvoltare Rurală Cluj, a declarat, joi, că se preconizează pierderi de peste 30 % la hectar la porumb pe suprafeţele calamitate.
"Pe zi ce trece se agravează situaţia din cauza secetei şi a lipsei de precipitaţii. La nivelul judeţului Cluj, peste 50% din suprafaţa cultivată cu porumb - 25.000 de hectare -, este afectată, dar sunt şi suprafeţe afectate sută la sută. Preconizăm pierderi de peste 30 % la hectar la porumb pe aceste suprafeţe. La floarea-soarelui, peste 80% din suprafaţa cultivată este afectată, iar la sfeclă de zahăr, întreaga suprafaţă de o mie de hectare este afectată. Avem şi patru mii de hectare cu legume afectate, dar şi cele peste 200.000 de hectare de pajişti naturale din judeţ, fâneţe şi păşuni. Animalele, în speciale vitele, resimt lipsa de apă prin cantitatea de lapte pe care o dau", a spus Suătean, citat de Mediafax. Potrivit acestuia, din cauza secetei şi a terenului uscat, nu se pot efectua nici lucrări mecanice pentru arături.
Suătean a adăugat că cele mai afectate sunt suprafeţele de teren din zona Turda - Câmpia Turzii, în special în comunele Luna sau Călăraşi. Primarul comunei Călăraşi, Vasile Racolţa, a declarat, joi, că situaţia "este grea" din cauza secetei, agricultorii din zonă aşteptând un sprijin din partea Guvernului.
"Situaţia e grea, suprafeţele cu porumb sunt afectate în proporţie de 50 - 70%. La grâu estimăm o producţie medie la hectar de 3.500 de kilograme, faţă de 5.500 kilograme cât a fost anul trecut. Pajiştile sunt arse, sunt probleme cu hrana animalelor. Oamenii speră să primească un sprijin din partea Guvernu