Pe măsură ce criza economică europeană se apropie de Rusia, aceasta ar puta reprezenta o amenințare mult mai puternică pentru regimul Putin decât miile de protestatari de pe străzile Moscovei, susține un editorial al agenției de știri Bloomberg.
Agenția de evaluare financiară Moody's a prezentat, în această săptămână, un astfel de scenariu în cadrul unui raport asupra sistemului bancar din Rusia și din alte țări membre Comunității Statelor Independente (CSI). În cel mai rău caz, dacă criza datoriilor suverane se va intensifica, mai mult de un sfert din împrumuturile bancare din CSI vor deveni neperformante iar nivelul rezervelor de capital din sistemul bancar va scădea sub nivelul minim prevăzut de instituțiile de reglementare. Economia Rusiei se va contracta cu 5% în următoarele 12 luni iar rubla se va devaloriza cu 30%. În cazul scenariului de bază, rubla se va deprecia cu 10% iar ritmul de creștere economică al Rusiei va scade de la 4,3% în 2011 la 3,5% în acest an, se arată în raportul agenției, citat de Bloomberg.
Vezi de ce programul de privatizare din Rusia se află sub semnul întrebării
Cetățenii caută refugiu pentru banii lor
Așa cum se arată într-un raport al Școlii Superioare de Economie din Moscova, surplusul comercial al Rusiei se află în scădere iar fuga capitalului se intensifică. Chiar și în condițiile unui nivel ridicat al prețului țițeiului, politicile din ce în ce mai izolaționiste ale guvernului precum și xenofobia și autoritarismul forțează cetățenii să-și transfere banii în străinătate. Numai în al doilea trimestru al acestui an, fuga capitalului a atins 22 de miliarde de dolari, în creștere cu 200% față de perioada similară a anului trecut.
Cetățenii ruși care se găsesc în imposibilitatea de a-și transfera economiile peste hotare caută investiții sigure, care să-i protejeze de o posibilă devalorizare.