Produsul Intern Brut al Marii Britanii s-a contractat cu 0,7% în al doilea trimestru al anului, față de o scădere anticipată de 0,2% fapt care i-a făcut pe principalii investitori să declare că economia britanică zădărnicește programul ambițios de austeritate al lui George Osborne, ministrul de Finanțe al țării, și va provoca agenția de evaluare financiară Moody’s să reducăratingul financiar maxim, „AAA”, al Marii Britanii. Moody’s a modificat prognoza ratingului Marii Britanii de la stabilă la negativă în luna februarie.
Osborne a recunoscut că țara se confruntă cu „probleme economice adânc înrădăcinate”, dar și-a menținut părerea că guvernul său „se confruntă cu povara datoriilor Marii Britanii pe frontul domestic și cu criza datoriilor suverane peste hotare”, a declarat acesta, citat de publicația financiară „Financial Times”.
„Presiuni negative”
Investitorii pe piețele de obligațiuni au devenit din ce în ce mai îngrijorați de amenințările asupra ratingului „AAA” britanic după ce situația economică a continuat să se deterioreze. Informațiile extrem de proaste cu privire la al doilea trimestru a crescut puternic șansele unei retrogradări de rating.
Agențiile Moody’s și Standard & Poor's evaluează Marea Britanie la nivel de rating financiar maxim „AAA” din 1978, însă Standard & Poor's a avertizat că „o creștere economică mai slabă din punct de vedere material decât anticipăm ân prezent” ar putea să crească „presiunile negative” asupra ratingului financiar britanic.
Fondul Monetar Internațional l-a sfătuit, recent, pe Osborne, să relaxeze fiscalitatea printr-o reducere a TVA-ului în cazul în care condițiile economice continuă să se deterioreze. Ministrul de Finanțe a refuzat, însă, să devieze dela „planul A” prin care intenționează să elimine deficitul structural al Marii Britanii până în 2017.