Cu lapte, cu stafide, cu alune, albă, neagră sau în orice altă combinaţie posibilă, ciocolata reprezintă una dintre cele mai dulci plăceri ale epocii moderne. În fiecare an, producătorii de ciocolată inventează noi şi noi arome într-o varietate de modele de prezentare. Iată aşadar 10 lucruri de ştiut despre ciocolată.
Prima atestare istorică
Prima atestare istorică a ciocolatei datează cu aproximativ 1.500 de ani în urmă, în pădurea tropicală a Americii Centrale, acolo unde ploile tropicale se combină cu temperaturile înalte de pe tot parcursul anului şi umiditatea, oferind climatul ideal pentru cultivarea arborelui din care se obţine ciocolata, arborele de cacao.
Civilizaţia Maya şi ciocolata
Civilizaţia Maya recolta, fermenta, prăjea şi măcina seminţele de cacao pentru a le transforma într-o pastă. Această pastă era amestecată ulterior cu apă, ardei iute şi făină de porumb pentru a crea o băutură spumoasă şi condimentată, de ciocolată. Ca şi mayaşii, aztecii consumau băutura de ciocolată tot amară, condimentată cu arome, adăugând însă şi achiete (seminţele Copacului de Annatto), ceea ce a determinat ca textura să devină roşie-sângerie.
În Imperiul Maya, ciocolata era o răsplata pentru fiecare cetăţean, indiferent ce statut avea acesta în societate. Dar cei bogaţi beau ciocolata din vesele special decorate de artizani. Aceste artefacte sunt martorele prezenţei ciocolatei în viata de zi cu zi a mayaşilor. Unele descriu regi, zei şi chiar animale bând ciocolata. Cuplurile mayaşe beau ciocolata ca parte a logodnei lor şi a ceremoniei nunţii.
Aztecii şi spaniolii
Aztecii au numit această băutura „Xocolatl”, conchistadorii spanioli găsind aceasta denumire aproape imposibil de pronunţat, au transformat-o în „Chocolat”, ca mai apoi englezii să o schimbe la rândul lor în „Chocolate”.
Secretul ciocolatei
Potrivit unei