Inspectorii internaționali au sosit în Grecia în această săptămână pentru a descoperi cât de mult a fost deraiat programul de asistență financiară a țării de lunile de haos politic din această vară.
Misiunea Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene și Fondului Monetar Internațional, al cărei rezultate vor fi raportate către guvernele zonei euro în septembrie, reprezintă o ultimă oportunitate de negocieri pentru a decide viitorul Greciei în cadrul uniunii monetare.
Publicația financiară „Wall Street Journal” consideră că opțiunile pentru Grecia sunt familiare: decidenții politici ar putea obliga guvernul de la Atena să implementeze noi tăieri de cheltuieli, ar putea decide să ofere mai multe fonduri de asistență, sau ar putea lua decizia de șterge parte din datoriile pe care Grecia le are față de acestea. Însă șansele de succes par mult mai reduse în prezent: implementarea de noi măsuri adiționale de austeritate vor adânci și mai mult recesiunea economică din Grecia, în timp ce atitudinea liderilor europeni este cu mult mai ostilă față de statul elen.
‘Andio sas’ Euro?
Acest fapt ridică din nou posibilitatea ca Grecia să fie forțată să părăsească zona euro, iar aceasta devine din ce în ce mai plauzibilă pe zi ce trece. Pentru a respecta acordul convenit în martie, Grecia trebuie să găsească 11,5 miliarde de euro pentru a-și respecta țintele bugetare pe 2013 și 2014, să colecteze încă 3 miliarde de euro în taxe și să implementeze reduceri de cheltuieli adiționale în valoare de alte 3 miliarde de euro. Economia grecească este prevăzută să se contracteze cu 7% în acest an.
Restul țărilor membre zonei euro au devenit reticente în a mai oferi concesii Greciei. Prelungirea programului sau reducerea dobânzilor, deși posibile, vor fi măsuri extrem de nepopulare, mai ales în țările nordice.