NASA a anunţat că în acest an nu mai puţin de 97% din calota glaciară a Groenlandei s-a topit, cauza cea mai probabilă fiind încălzirea globală.
Deşi fenomenul de topirii a calotei glaciare în timpul verii arctice este unul natural, de această dată viteza şi amploarea topirii gheţii i-a surprins până şi pe specialişti. NASA a precizat conform bbcnews.co.uk că aproape întreaga întindere de gheaţă a Groenlandei, de la straturile relativ subtiri din zona de coasta si până la calota groasă de circa 3 kilometri din centrul insulei, a fost afectata de topire.
Cu toate acestea, oamenii de stiinta cred ca mare parte din calota Groenlandei va îngheţa din nou odata cu venirea iernii. Pâna în prezent, cea mai dramatică topire înregistrata de sateliţii NASA a produs o diminuare cu 55% a calotei. În urmă cu o săptămână, un alt satelit al NASA a înregistrat desprinderea din calota groenlandeza a unui aisberg uriaş din gheţarul Peterman, de doua ori mai mare decât Manhattan-ul.
În momentul actual, NASA nu este capabilă să determine daca acesta este un fenomen foarte rar, dar natural, sau este provocat în întregime de încălzirea globala de care se face vinovată activitatea industrială . Cercetătorul de la NASA, Waleed Abdalati, a menţionat că atunci “Când observăm topirea gheţii în zone unde acest fenomen nu a mai fost înregistrat pâna în prezent, ne vine pur şi simplu să ne aşezăm şi să ne întrebăm la modul cel mai serios ce este de făcut”
NASA a anunţat că în acest an nu mai puţin de 97% din calota glaciară a Groenlandei s-a topit, cauza cea mai probabilă fiind încălzirea globală.
Deşi fenomenul de topirii a calotei glaciare în timpul verii arctice este unul natural, de această dată viteza şi amploarea topirii gheţii i-a surprins până şi pe specialişti. NASA a precizat conform bbcnews.co.uk că aproape întreaga întindere de gheaţă a Groenlandei, de la