Când soarele dogoreşte, vasele se dilată, iar circulaţia fluidelor din corp e îngreunată. Aşa apar edemele sau retenţia de apă, favorizată de bolile renale, cardiace, hepatice ori endocrine. Ştim că avem probleme cu retenţia de apă când ne simţim picioarele grele şi obosite şi începem să ne umflăm la faţă şi la mâini. În acest caz, trebuie să reducem şi chiar să evităm consumul de sare şi să bem… mai multă apă. Cum aşa, o să te întrebi? Pare fără sens, dar să ştii că organismul elimină apa rapid din organism cu cât este mai hidratat. Nu bei apă suficientă? Atunci corpul tău va păstra puţinul lichid pe care i-l dai ca să nu „moară” de sete.
Baia cu sare înviorează picioarele
Când spunem să eviţi consumul de sare în exces, ne referim la cea din bucate şi la alimentele sărate. Dar sarea grunjoasă utilizată extern este un miracol pentru picioarele obosite şi umflate. Poţi face baie la picioare cu apă caldă în care ai pus o mână de sare grunjoasă şi 150 ml de oţet de mere. Relaxează-ţi picioarele timp de 15 minute în apă, apoi înfăşoară-le cu un prosop şi aşează-le mai sus decât nivelul capului, pentru a se reface circulaţia periferică.
Pepenele roşu şi somonul sunt diuretice
Dacă reţii apă, atunci este bine să introduci în meniul tău peştele gras. Somonul (nu afumat), sardelele şi macroul au proprietăţi diuretice şi ajută la eliminarea apei în surplus din ţesuturi. Efect puternic diuretic au şi pepenele roşu, castraveţii, sparanghelul şi ţelina. Toate acestea ajută la eliminarea apei şi sării prin urină.
Tinctura de castan, zilnic pe perioada verii
Castanul are numeroase beneficii terapeutice, remediile pe bază de frunze ori de tinctură de castan având acţiune venotonică, antiinflamatoare, astringentă, antioxidantă, antiedematoasă, capilaro-protectivă. Se recomandă administrarea a 10-15 picături de tinctură de castan, de 3 ori pe zi, di