Nivelul de trai modest, numarul mare de locuinte care au nevoie de modernizare si o piata formata din aproape 20 milioane de locuitori reprezinta unele dintre motivele pentru care in Romania ar mai fi loc de inca o banca de locuinte, a declarat presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte (BpL), Aurelia Cionga, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro.
Criza a condus la o crestere considerabila a sistemului de economisire-creditare, romanii fiind mai degraba interesati “de costul finantarii, decat de cat repede pot obtine un credit”.
Pe piata din Romania activeaza doua banci pentru locuinte - Raiffeisen Banca pentru Locuinte, din 2004, si BCR Banca pentru Locuinte, din 2008.
Activele celor doua banci s-au dublat in perioada 2009-2011, pana la 1,25 miliarde lei, timp ce numarul de clienti a crescut cu peste 50%, la 400.000 de persoane.
“In conditii de criza creste atractivitatea produsului de economisire-creditare. Daca vorbim de partea de creditare, acum 4-5 ani cand cineva se ducea la banca pentru o finantare imobiliara intreba care este cea mai mare suma de bani pe care o poate lua maine. Astazi intrebarea este care este costul creditului. Calculele noastre dovedesc ca aceasta solutie de finantare (economisire-creditare – n.r.) este cea mai eficienta in cazul unui client pentru care timpul nu este valoarea fundamentala, ci costul”, a precizat Cionga.
Aceasta spune ca un numar mai mare de jucatori pe piata bancilor de locuinte ar fi benefic pentru industrie, deoarece produsul ar putea fi promovat mai usor.
“Loc pe piata mai exista, insa daca ne referim la cine ar putea intra, trebuie sa ne gandim ca produsul este unul de care ai nevoie de expertiza in grupul mama. Ori in Romania nu avem o prezenta bancara germana, in conditiile in care in Germania 33% din populatie are contracte de economisire-creditare. Mai sunt si alte banc