Strategia de boicotare a referendumului din 29 iulie privind suspendarea preşedintelui român Traian Băsescu este una periculoasă, chiar dacă cumva necesară, în contextul în care, chiar dacă Băsescu supravieţuieşte, autoritatea lui va fi grav afectată de majoritatea care va vota cu siguranţă împotriva lui, scrie „The Irish Times".
În Franţa se numeşte coabitare - gestionarea adesea incomodă a politicii şi administraţiei publice atunci când un preşedinte şi Parlamentul sunt din partide rivale. Ei poartă o bătălie.
În Statele Unite este o realitate de cele mai multe ori, contribuind la blocajul legislativ permanent al ţării. În România, însă, coabitarea a trecut dincolo de blocaj. Parlamentarii au abandonat orice încercare de a-i accepta pe ceilalţi aşa cum sunt în favoarea unui divorţ radical - suspendarea, speră ei, a preşedintelui de către alegători în acest weekend.
„Demersul de a face suspendarea lui Băsescu permanentă a alarmat profund UE, care se găseşte încă o dată - Ungaria a fost în bătaia focului anul trecut - implicată în menţinerea în ordine a politicii interne a unui stat membru pentru a apăra valorile democratice de bază. Bruxellesul spune că o serie de măsuri, inclusiv referendumul, au subminat serios statul de drept în România. Ponta l-a înlocuit pe Avocatul Poporului oficial, a ameninţat că va înlocui unii dintre judecătorii Curţii Constituţionale, a încercat să limiteze puterile acestei instanţe şi a anulat puterea unei comisii academice care a constatat că premierul a plagiat ample părţi din teza sa de doctorat, notează publicaţia.
Irish Times mai scrie că „disputa dăunează reputaţiei internaţionale a ţării şi legitimităţii democratice şi a afectat grav încrederea Bruxellesului privind angajamentul de a elimina corupţia, cerut României drept condiţie a aderării la UE în 2007".
„Susţinătorii lui Băsescu speră să învi