Se numeste Ceausescu - Basescu. Un veritabil arc peste timp. Cu doua capete de pod. Intr-un capat e dictatorul comunist. In celalalt, autocratul neocomunist. La fel de rai. La fel de dispusi sa-si batjocoreasca semenii. Si chiar si colaboratorii apropiati. Si, in mod straniu, si unul si altul bucurandu-se, in timp, de favorurile si chiar protectia Occidentului. Voi identifica, in cele ce urmeaza, trasaturile comune.
In 1946, cand comunistii au inversat practic scorul alegerilor, asumandu-si ceea ce de fapt castigasera taranistii, ei au mai incercat cu relativ succes o operatie. Si anume aceea de a-i intimida si de a-i impiedica sa voteze pe oameni. Traian Basescu, impreuna cu echipa sa de campanie si cu varfurile PDL, procedeaza astazi dupa acelasi model. Nu exista ceva mai antidemocratic decat solicitarea ca propriul electorat sa nu se prezinte la vot, decat impiedicarea celor care doresc sa faca acest lucru. Iata ca astazi staff-ul lui Traian Basescu se face vinovat nu numai de decizia neparticiparii la vot a propriilor sustinatori, ci si de tentative de a bloca deptul de a se exprima al celor care doresc. Prima actiune este profund antidemocratica si ar fi trebuit deja ca ea sa fie sanctionata de toti partenerii nostri euroatlantici. Ceea ce, in mod straniu, nu s-a intamplat. Inca. O alta similitudine intre Ceausescu si Basescu este aceea de a pune semnul egalitatii intre persoana conducatorului si statul in sine. Tendinta si a unuia si a celuilalt de a se confunda cu Muntii Carpati, cu Dunarea sau chiar cu Rosia Montana. Asta se intampla pentru ca dictatorii puri ori disimulati in autocrati sunt lacomi, avizi chiar, de putere. Si vor sa fie idolatrizati.
In caz contrar, si unul si altul recurg la institutiile de forta pe care se sprijina. Primul se bazeaza pe securitate si o Justitie aservita, cel de-al doilea pe serviciile sec