Program de vot prelungit cu patru ore, peste o mie de secţii de votare în plus faţă de 2007 şi un cost suplimentar pentru organizare de 35 de milioane de lei. Iată principalele diferenţe dintre referendumul din 2007 şi cel care va avea loc duminică, 29 iulie.
Referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu necesită pentru validare prezenţa la urne a 9.154.307 alegători, în timp ce la scrutinul similar din 2007, prezenţa a fost de 8.135.272 de persoane, principala diferenţă este de data aceasta programul de vot, care a fost prelungit cu patru ore.
De această dată, vor fi peste o mie de secţii de votare în plus faţă de 2007, cu un cost suplimentar pentru organizare de 35 de milioane de lei. Atât la referendumul din 29 iulie, cât şi la scrutinul din 2007, este posibil votul la orice secţie de votare de pe teritoriul ţării, fie pe lista electorală permanentă, în cazul în care alegătorul se află în localitatea de domiciliu, fie pe lista suplimentară.
Durata campaniei electorale pentru referendumul din 2007 şi cel de anul acesta este similară, aproximativ trei săptămâni. Spre deosebire de costurile pentru organizarea consultării populare din 2007, bugetul alocat de Guvern pentru organizarea referendumului din 29 iulie 2012 este cu 35 de milioane de lei mai mare.
Dacă scrutinul din urmă cu cinci ani a fost validat de Curtea Constituţională, chiar şi cu o prezenţă la vot de sub 50%, de această dată, în urma modificării Legii referendumului, trebuie să se prezinte la urne peste 50% dintre cetăţenii cu drept de vot înregistraţi în listele electorale. În cazul în care la urne se prezintă mai puţin de jumătate dintre alegători, scrutinul este declarat invalid de către Curtea Constituţională, iar potrivit Hotărârii Parlamentului din 6 iulie privind convocarea referendumului, Legislativul "va lua act de hotărârea acesteia şi va