Trei intelectuali francezi au publicat recent un material în care analizează cum este afectată Europa de problemele României şi cum poate influenţa, la nivel internaţional, referendumul care va avea loc duminică.
Analiza situaţiei dificile prin care trece România începe cu prezentarea problemei: „Românii au de ales între a crede din nou în preşedintele de centru-dreapta Traian Băsescu, considerat principalul responsabil de măsurile severe de austeritate, sau a-l urma pe primul ministru social-democrat Victor Ponta, acuzat de nerespectarea Constituţiei, a justiţiei şi de plagiat. Alegerea aparţine, evident, românilor. Dar ea va avea ecouri importante pentru întreaga Europă". Mai mulţi oameni de ştiinţă au semnat o scrisoare în Le Monde: „Să nu ignorăm criza democratică din România“
În continuare, se detaliază cum, după „lovitura de stat" (aşa cum a fost numită în presă), mass-media a tratat diferit problema. Dacă în Germania guvernul şi jurnaliştii au criticat virulent ce s-a întâmplat în România, în Franţa atât politicienii, cât şi jurnaliştii, au rămas tăcuţi. Explicaţia găsită pentru aceasta situaţie are legătură cu mecanismul de vot din interiorul Uniunii Europene. Cine are nevoie de voturile României Aşadar, conform articolului amintit, summitul din iunie a subliniat divergenţele dintre ţările membre UE în legătură cu politica economică anticriză. Spania şi Italia au avut aproape aceeaşi poziţie cu Franţa în ceea ce priveşte aşa-numita „politică de creştere". Dar în privinţa disciplinei bugetare, de reducere a cheltuielilor, opoziţia dintre cei de stânga şi cei de dreapta va determina felul în care se va modifica faţa Europei. În prezent, conservatorii europeni nu pot atinge majoritatea necesară pe aceste subiecte (255 de voturi din 345). În aceste condiţii, cele 14 voturi ale României sunt cruciale. Pe de altă parte, chiar şi cu voturile României