Primăria Călăţele, judeţul Cluj, riscă să intre în faliment din cauza unor datorii care depăşesc 700.000 de lei, edilul Vasile Tripon susţinând că acestea au fost lăsate de fostul primar al localităţii, în conturile instituţiei fiind înregistrată o sumă de doar 4.000 de lei.
Primarul din Călăţele, Vasile Tripon, a declarat, joi, că soluţia ar fi alocarea unor sume din fondul de rezervă al Guvernului sau de încasarea de bani la rectificarea bugetară din august-septembrie.
"Primăria Călăţele are datorii de peste 730.000 de lei, lăsate de fostul primar Petru Toadere, unele sume fiind chiar din anul 2010, în special la utilităţi şi pentru diverse lucrări de infrastructură. În conturi mai avem acum 4.000 de lei. Am avut recent în cont chiar şi 76 de lei. Fostul primar a fost ordonator de credite şi a făcut ce a vrut cu banii şi a refuzat să plătească utilităţi. Dacă nu primim sume care să acopere datoriile la rectificarea bugetară din august-septembrie sau din fondul de rezervă al Guvernului, riscăm să intrăm în faliment în octombrie. Avem datorii la salubritate şi la Electrica şi există pericolul să fie întreruptă furnizarea curentului electric pentru iluminatul public", a spus Tripon, citat de Mediafax.
El a afirmat că veniturile Primăriei sunt "foarte mici" şi constau din sumele şi cotele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale precum şi din taxe şi impozite pe proprietate. Totodată, la nivelul comunei Călăţele, populaţia beneficiază de prevederile Legii Moţilor, jumătate dintre locuitori fiind scutiţi de la plata impozitelor, iar o altă parte importantă dintre aceştia intră sub incidenţa Legii Refugiaţilor.
Conducerea Primăriei Călăţele a semnalat situaţia la Prefectura Cluj, la Consiliul Judeţean Cluj şi la Direcţia de Finanţe Cluj. Fostul primar Petru Toadere nu a putut fi contactat.