Nicuşor Drăgan, director adjunct în cadrul ANAF, a fost unul din principalii protectorii ai mega reţelei oameni de afaceri şi interlopi care prejudiciat bugetul de stat cu peste 40 de milioane de euro anual, arată procurorii DIICOT în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a zeci de membrii ai grupării de crimă organizată destructurată la începutul acestei săptămâni.
UPDATE REŢEAUA BUTOANE-MĂGUREANU. Doi şefi ANAF, arestaţi preventiv
Potrivit datelor din referat Drăgan este cel care asigura protecţie firmelor Lemarco şi Ductil Rom.
Potrivit procurorilor DIICOT, în cursul anului 2011 autorităţile Ungaria au solicitat sprijinul ANAF pentru lămurirea unor activităţi derulate de firma Lemarco pe teritoritiul acestei ţări. Cel responsabil de colaborarea cu autorităţile maghiare pe acest caz era Nicuşor Drăgan iar acesta a tergiversat controlul care trebuia să-l facă la Lemarco, arată procurorii în referat.
„În loc de aceasta, se constată faptul că la data la care trebuia formulat răspuns către Administraţia fiscală din Ungaria respectiv 11.10.2011, Directorul General Adjunct - inculpatul Drăgan Nicuşor abia a emis Ordinul de serviciu pentru demararea verificărilor la SC Lemarco SA", arată procurorii DIICOT.
De asemenea, potrivit procurorilor, „au rezultat date că, în intervalul martie - aprilie 2012 inculpatul Drăgan Nicuşor i-a pus la dispoziţie inculpatului Constantin Tudor, în copie, majoritatea solicitărilor de control pe care DGAMC le recepţionează cu privire la grupul de firme Lemarco (exemplu - cererea transmisă de AFP Sector 4 pentru realizarea unor verificări asupra livrărilor realizate de SC Lemarco către Ductil Rom SA Bucureşti)".
Procurorii mai arată că din cercetările efectuate în cauză a rezultat că grupul de firme Lemarco este principalul beneficiar al rambursărilor de TVA rezultate în urma derulării de către gr