Ultimele generatoare ale controversatului Baraj al celor Trei Defileuri aflat în regiunea chineză Hubei au devenit operaţionale. cel mai mare baraj din lume a fost construit pe râul Yangtze pentru a scădea riscul inundaţiilor în timpul sezonului ploios din China şi pentru a stoca şi pentru a distribui apa în timpul perioadelor de secetă, informează Daily Mail.
FOTO: Daily Mail
Până la 70.000 de metri cubi de apă din râul Yangtze au intrat doar miercuri în rezorvorul barajului, fluxul de apă de la baraj fiind, în momentul de faţă, de 43.000 de metri cubi pe secundă.
Inaugurarea ultimelor generatoare ale Barajului celor Trei Defileuri a avut loc la scurt timp după ce Beijingul a fost afectat de cele mai puternice inundaţii apărute din anul 1998 şi până în prezent, ce au cauzat pierderi substanţiale şi au ucis mai multe persoane.
FOTO: Daily Mail
Conform jurnaliştilor locali, ploile masive au ucis 100 de persoane. Această estimare au fost însă pusă sub semnul întrebării de observatorii internaţionali care consideră că numărul victimelor a fost mult mai mare.
Barajul, care are un volum de aproape 40 de miliarde de metri cubi, a fost pus în funcţiune iniţial în anul 2006 lucrările sale de construcţie având o valoare de circa 26 de miliarde de dolari.
Construcţia barajului a fost aspru criticată de către experţii internaţionali şi de către locuitorii din zonele apropiate. De asemenea, circa 1,4 milioane de persoane au fost relocate pentru realizarea lucrărilor la acesta.
FOTO: Daily Mail
Lucrările la Barajul celor trei Defileuri au început în anul 1993 în ciuda avertismentelor cu privire la faptul că lungimea lacului de acumulare, de 600 de kilometri, va afecta grav geologia zonei centrale a Chinei, cu privire la relocarea a milioane de persoane, la otrăvirea rezervelor de apă prin poluare şi la