Reprezentanţii puterii încearcă să aducă alegătorii la vot, duminică, speriindu-i cu consecinţele pe care le-ar putea avea invalidarea scrutinului Sursa: AGERPRES
Pentru a mobiliza alegătorii la urne duminică, în contextul în care PDL îşi îndeamnă electoratul să stea acasă, USL nu se dă înapoi să dezinformeze. EVZ le demontează pe cele mai importante dintre acestea:
1. "Boicotarea" referendumului NU este o faptă penală, aşa cum susţine premierul Victor Ponta. Votul este un drept, nu o obligaţie. A nu te prezenta la vot este, de asemenea, o opţiune şi un mod de a transmite un mesaj clasei politice. Ca doctor în drept, Ponta ar trebui să ştie că articolul la care a făcut referire (52 din Legea Referendumului) se referă la acte de constrângere sau intimidare, nu la declaraţii politice, şi că, de altfel, PDL doar le recomandă votanţilor săi să stea acasă duminică, nu-i forţează să facă acest lucru.
În plus, dacă a îndemna oamenii să nu iasă la vot este o faptă penală, atunci la răspundere ar trebui traşi şi diverşi lideri PSD, în frunte cu Ion Iliescu, care, în toamna lui 2007, au spus extrem de clar că ei nu votează la referendumul pentru introducerea votului uninominal şi că îi sfătuiesc şi pe alţii să procedeze la fel.
2. România NU riscă nimic pe plan internaţional dacă un partid îşi îndeamnă alegătorii să stea acasă sau dacă referendumul nu va fi validat. Consecinţele ar putea să apară doar dacă ar exista suspiciuni de fraudare masivă. În 2007, România a avut două referendumuri invalidate, cel pentru demiterea lui Traian Băsescu (19 mai 2007) şi cel pentru introducerea votului uninominal (25 noiembrie 2007), fără niciun fel de ecouri externe.
3. Invalidarea referendumului NU este o lovitură de stat. Dacă referendumul nu este validat, instituţiile statului de drept nu sunt puse prin nimic în pericol.
4. O altă acuzaţie aberantă este acee