Repetarea unor tendinţe economice similare celor din 2008-2009 scoate în evidenţă vulnerabilitatea Republicii Moldova la şocurile externe și incapacitatea ţării să-şi abordeze problemele interne.
Răcirea economiei în 2012 a fost un fenomen așteptat, dar ritmul acestei răciri este neașteptat de înalt. Seceta care a durat doi ani consecutiv a cauzat probleme profunde în sectorul agricol, constată economiştii de la Expert-Grup în publicaţia economică bianuală "MEGA - Analiza Creşterii Economice în Moldova: iulie 2012".
Factorii cereşti decisivi pentru economia Moldovei
"Am impresia că frecvent se atribuie un rol central factorilor cereşti în evoluţiile economice, acolo unde se poate de făcum mai mult prin îmbunătăţirea politicilor economice", a declarat Valeriu Prohniţchi.
Conform prognozelor Expert-Grup în acest an Republica Moldova va înregistra o creştere economică de doar 1,2%. "Cel mai tare va avea de suferit agricultura unde prognozele arată un regres de 15%. În industria se va înregistra o scădere de 2,5%. pe de altă parte sectorulo construcţiilor va creşte cu 5%, iar cel al serviciilor cu 2,25%", a relatat Adrian Lupuşor, economist la Expert-Grup.
"O altă cauză a încetinirii ritmului de creșterem economică este scăderea consumului, condiționată de stagnarea remitențelor și salariilor. Scăderea consumului complică executarea veniturilor bugetare, dar acestea suferă și din cauza problemelor administrării fiscale și a optimismului excesiv la planificare. Totodată, bugetul nu a primit o bună parte din veniturile anticipate din granturi externe, lucru care reflectă procedurile birocratice mai lungi care determină disbursarea resurselor de către donatorii externi. Reducerea ocupării în anul 2012, reflectă atât şocurile externe, cât și problemele sistemice, cum ar fi scăderea lungă de un deceniu a ocupării în sectorul agricol. Creșterea eco