Potrivit dezvăluirilor Muzeului Holocaustului din Budapesta, rolul criminalului de război nazist Laszlo Csatary, 97 de ani, a fost mult mai important decât a susţinut el, pentru că a semnat documente privind deportarea a mii de evrei.
Laszlo Csatary urmează să fie audiat joi de un judecător militar în capitala Ungariei. Criminalul de război nazist Laszlo Csatary a fost reţinut la 18 iulie de poliţia din Budapesta şi a fost plasat în arest la domiciliu, justiţia ungară acţionând după ce a fost alertată în urmă cu zece luni în legătură cu trecutul suspectului de către Centrul Simon Wiesenthal.
Centrul Simon Wiesenthal îl consideră pe Csatary răspunzător pentru trimiterea în lagăre de exterminare a peste 15.000 de evrei în Al Doilea Război Mondial. Laszlo Csatary fusese şeful poliţiei din ghetoul din oraşul slovac Caşovia (Kosice în slovacă, Kassa în ungară, Kaschau în germană), unde 15.700 de evrei au fost unii asasinaţi, iar marea majoritate au fost deportaţi în lagărul de exterminare nazist Auschwitz, în Polonia.
“Am avut un rol de administrator, mă ocupam de paşapoarte şi traduceri”, a declarat Laszlo Csatary pentru cotidianul ungar Magyar Hirlap săptămâna trecută, negând că ar fi comis crime de război. Însă, potrivit unui istoric de la Muzeul Holocaustului din Budapesta, Adam Gellert, numeroase documente privind organizarea deportării a 15.700 de evrei în perioada 1941-1944 către lagărul de exterminare Auschwitz, din Polonia, poartă semnătura chiar a lui Laszlo Csatary. Aceste documente se referă la un comandant de ghetou sever şi crud: “Csatary a organizat deportarea celor din ghetou către o fabrică de cărămidă şi, în timpul deportărilor, el se afla pe platformă lângă trenuri şi decidea cine şi când urca în vagoane”, afirmă Adam Gellert.
Documentele prezintă dovezi că Csatary le-ar fi interzis lucrătorilor feroviari să facă găuri în per