Directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" (INCDM) din Constanţa, Simion Nicolaev (foto), ne-a declarat că, în pofida fenomenelor meteorologice din ultima perioadă şi a creşterii temperaturii apei mării până la 27 de grade Celsius, calitatea apei mării este foarte bună pentru băile în mare.
Nicolaev susţine că în urma măsurătorilor efectuate zilnic de INCDM, în zona Cazino-Mamaia, au fost înregistrate temperaturi ale apei mării cu de la 3,3 până la 6,2 grade Celsius mai mari faţă de media multianuală din perioada 2001-2011. „Dacă bat vânturile din direcţia est şi sud-est, împing ape destul de limpezi şi curate dinspre larg", ne-a explicat şeful INCDM. La toate acestea se adaugă şi faptul că, cel puţin până acum, nu am avut parte de înflorirea algală, în special a algelor microscopice. Directorul INCDM a mai precizat, referitor la starea mediului marin, că se află într-un proces uşor de reabilitare, dar a specificat, referitor la cantitatea de calcan şi rechin din zona litoralului românesc, că stocurile sunt într-un declin evident, în special din cauza supraexploatării.
"Mediul marin se află în convalescenţă, de aceea trebuie să fim foarte atenţi", ne-a mai spus Nicolaev, care a precizat că trebuie monitorizate cu atenţie viitoarele construcţii din localităţile de pe litoralul românesc, în special cele de la Tuzla, 23 August şi Corbu, unde au fost trecute în intravilan sute de hectare pe care se vor realiza clădiri de locuit. În aceste locuri vor apărea şi canalizări dar şi staţii de epurare a apei care reuşesc să extragă nutrienţii doar în proporţie de 80%, adică apele nu sunt "curăţate la zero".
Directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" (INCDM) din Constanţa, Simion Nicolaev (foto), ne-a declarat că, în pofida fenomenelor meteorologice din ultima perioadă şi a