O practică sexuală ce nu implică atingerea orgasmului este folosită tot mai des de cuplurile care vor să reaprindă „scânteia“ în relaţie sau de cele care vor să-şi menţină plăcerea sexuală timp îndelungat.
„De şapte luni nu am mai avut orgasm şi nu intenţionez să mai am vreunul în viaţă." Afirmaţia, care îi aparţine scriitorului Matt Cook, în vârstă de 51 de ani, din Virginia, poate părea cel puţin ciudată. Bărbatul nu are niciun fel de problemă şi nici nu este celibatar. Din contră, el are o căsnicie fericită, de peste 25 de ani, şi doi copii ajunşi la vârsta maturităţii. Ceea ce l-a determinat să „renunţe" la orgasm este karezza, metodă ale cărei taine le descoperă de ceva vreme. Karezza provine din cuvântul italian „carezza", care înseamnă mângâiere, alint. Specialiştii spun că aceasta este o formă de contact sexual care pune accent pe afecţiune şi pe intimitate, şi nu pe orgasm.
„Este vorba despre un sentiment profund care apare în relaţie şi care este foarte greu de descris, fiind mult mai intens decât sexul convenţional", spune scriitorul Matt Cook. Acesta adaugă chiar că viaţa lui s-a îmbunătăţit considerabil de când a adoptat karezza, tendinţă care ia amploare şi care este considerată a fi salvatoare a numeroase căsnicii.
Medicii confirmă acest lucru. „Karezza este o modalitate de a revigora relaţiile de cuplu, în esenţă ajutând la îmbunătăţirea vieţii sexuale a cuplurilor stabile. Se bazează pe revigorarea sentimentelor ce au dus la constituirea cuplului. Presupune evitarea orgasmului şi a ejaculării, cu menţinerea fazei de platou a excitaţiei. Este cunoscută şi sub numele de «coitus rezervatus». Este în egală măsură o metodă de contracepţie, cât şi o tehnică de menţinere a plăcerii sexuale timp îndelungat", explică dr. Evelyn Cristescu, din Bucureşti.
Bărbaţii, ADEPŢI FIDELI
Deb Feintech, consilier în Port