Scăderea leului este extrem de nocivă pentru economie, lanţul de reacţii generat de aceasta fiind: devalorizarea leului- creşterea preţurilor- scăderea consumului- scăderea producţiei- concedieri/falimente, potrivit analiştilor fimei R&M Audit Contabilitate.
Aceste efecte nefaste pot fi însă întrerupte prin măsuri de stimulare fiscală, spun specialiştii. Una din soluţiile pe care le au la dispoziţie firmele este optimizarea cash-flow-ului. O soluţie mai greu de implementat este direcţionarea producţiei spre export.
Statul poate la rândul său să acorde facilităţi fiscale pentru a feri firmele de efectele deprecierii.
"Pentru a preîntâmpina efectele nefaste ale devalorizării, trebuie analizat costul contractului versus costul deprecierii leului, adică: dacă o firmă achită facturile (mai mari) la termen, are anumite avantaje financiare, cum ar fi, de exemplu, credit note (reduceri), bonusuri, volume etc? Iar dacă întârzie plăţile trebuie văzut care sunt penalităţile imediate şi pierderile comerciale pe viitor", potrivit reprezentanţilor R&M Audit Contabilitate.
Potrivit acestora, fără măsuri de stimulare fiscală şi economică, pentru firme devalorizarea leului va însemna mai puţin bani şi va genera reacţii în lanţ care, pe termen mediu, vor conduce la noi reduceri de personal în orice business şi deci creşterea şomajului.
Mediul de afaceri amână luarea unor decizii
Potrivit Mirelei Şerban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate, în ultima perioadă asistăm din ce în ce mai mult la lipsa de asumare a unor decizii şi frica de schimbare (mai mică sau mai mare, în funcţie de specificul business-ului), date de situaţia din Europa, care este încă departe de a ieşi din actuala criză.
"Acum a intervenit şi deprecierea puternică şi rapidă a monedei naţionale, care accentuează amânarea, iar amânarea