Spania are prima șansă să devină următoarea piesă de domino în cadrul crizei datoriilor suverane, fiind nevoită, probabil, să ceară asistență financiară internațională. Însă o sursă și mai serioasă de îngrijorări este reprezentată de Italia, susține publicația financiară „Financial Times” în cadrul unui editorial.
Efortul de salvare al Spaniei ar secătui resursele financiare ale Europei, dar ar putea avea succes. Deși Mecanismul European pentru Stabilitate (ESM, fondul permanent de urgență al Uniunii Europene) nu a fost, încă, pus pe picioare, Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (EFSF, fondul temporar de urgență al zonei euro) are suficiente resurse disponibile pentru a acoperi necesitățile de finanțare ale Spaniei pe câțiva ani.
Creșterea costurilor de împrumut pe termen scurt
Italia, însă, este una dintre cele mai îndatorate țări din lume, iar economia sa, a treia ca mărime din zona euro, va fi aproape imposibil de sprijinit. Italia trebuie să obțină încă 85 de miliarde de euro pe acest an din vânzări de obligațiuni și nu mai puțin de 160 de miliarde de euro anul viitor, excluzând bonurile de trezorerie. Chiar și un ESM complet operațional și sprijinit 100% de către restul statelor europene nu ar putea sprijini financiar, în același timp, Spania și Italia, în cazul în care aceste state vor fi excluse de pe piețele financiare.
Costurile de împrumut pe 10 ani ale Italiei rămân sub pragul psihologic de 7% atins în timpul haosului politic de anul trecut. Însă ceea ce alarmează analiștii este creșterea puternică a costurilor de împrumut pe termen scurt.
În pofida unei scăderi moderate, miercuri, costurile de împrumut ale Italiei au crescut cu aproape 1% în această săptămână, la 4,94%, nivel considerat nesustenabil având în vedere situația economică dificilă a țării. Mario Monti, premierul Italiei, încearcă din răsputeri