Romanii sunt asteptati duminica la vot pentru a-si exprima optiunea in legatura cu demiterea presedintelui Traian Basescu. Ce inseamna rezultatul acestei zile pentru economia tarii si pentru relatia cu finantatorii straini? Vezi cum au comentat analistii chestionati de DailyBusiness.ro.
Parlamentul a decis, pe 6 iulie, suspendarea presedintelui Traian Basescu. Acesta va reveni in functie daca va fi validat de electorat, in urma referendumului din 29 iulie. In aceasta situatie, Crin Antonescu a preluat mandatul de presedinte interimar.
Adrian Mitroi, secretarul general al Asociatiei Analistilor Financiari (CFA Romania), a declarat ca oricine ar fi la conducere, va avea o misiune economica stricta, cu reguli foarte clare.
"Conducerea are de platit datorii, are de refinantat datorii, de tinut promisiuni, de negociat si de pastrat o relatie amicala cu finantatorii, de mentinut o relatie impecabila fata de o piata care este extrem de intransigenta si care poate sa te puna cu spatele la zid",a spus analistul economic.
La randul sau, Dan Schwartz, managing partner la compania de consultanta, audit si contabilitate RSM Scot, considera ca indiferent de rezultatul referendumului, toate partidele si fortele politice ar trebui sa inteleaga ca lupta politica genereaza instabilitate care, la randul ei are influente negative atat asupra economiei cat si asupra relatiilor Romaniei cu restul lumii si cu institutiile financiare internationale.
"Cel mai important lucru pentru noi, dupa referendum, este revenirea la calm poltic. Acest lucru nu se poate realiza decit prin intermediul compromisului intre principalele forte politice beligerante", a subliniat Dan Schwartz.
De asemenea, analistul economic Adrian Mitroi este de parere ca referendumul este un moment hotarator in guvernanta politica si economica a Romaniei. @N