Dobânzile la depozitele în euro sunt de peste două ori mai mari decât în Ungaria sau Polonia. Diferenţele faţă de dobânzile medii din zona euro sunt şi ele semnificative, însă băncile „se scot“ la comisioane.
Băncile din România oferă cele mai mari dobânzi din Europa la depozitele în euro pentru populaţie. Faţă de omoloagele, de multe ori colege de grup financiar, din Ungaria sau Polonia, băncile din România oferă o dobândă pentru depozitele la termen de cel puţin două ori mai mare. Cu o medie la finele lui mai de peste 4% pe an, dobânzile de la noi sunt cu cel puţin 1,4 puncte procentuale mai mari şi decât cele din zona euro. Doar băncile din Bulgaria se pot compara cu noi din acest punct de vedere. Mai mult decât atât, dobânda maximă oferită pe piaţa locală poate să depăşească 5% în cazul persoanelor care aleg să economisească sume semnificative. Chiar şi fără un depozit substanţial, sunt mai multe bănci pe piaţă care dau dobânzi de 4,5% pe an, pratic, cele mai mari dobânzi din Europa.
Pe de altă parte, din dorinţa de a atrage cât mai multe resurse fără a pierde potenţiali clienţi pe zona de creditare, băncile din România au redus semnificativ şi diferenţele dintre dobânzile la depozite şi cele la credite, utilizând în acest moment printre cele mai mici marje din Uniunea Europeană, deşi, tradiţional, aveau marje foarte mari.
În prezent, diferenţa dintre dobânzile medii la creditele în euro pentru populaţie şi cele oferite la depozite sunt de sub 1%, în cazul împrumuturilor de locuinţă. În Polonia, această marjă ajunge la 2,3%, iar în Ungaria sare de 4%. Reprezentanţii Băncii Naţionale a României, inclusiv guvernatorul Mugur Isărescu, au atrs atenţia de mai multe ori că randamentele oferite la economiile în euro sunt prea mari, mai ales că băncile trec printr-o perioadă în care cererea de credite este extrem de redusă.
„Noi avem o proble