Devalorizarea leului accentueaza starea de "asteptare", care este contraproductiva, iar afacerile care se adreseaza direct populatiei sunt cele mai afectate. Care ar fi efectele? Cresterea preturilor, scaderea consumului, scaderea productiei, concedieri, falimente.
"Prima reactie la orice crestere de curs valutar este de a
"Si asa in ultima perioada asistam din ce in ce mai mult la lipsa de asumare a unor decizii si frica de schimbare (mai mica sau mai mare, in functie de specificul business-ului), date de situatia din Europa, care este inca departe de a iesi din actuala criza. Acum a intervenit si deprecierea puternica si rapida a monedei nationale, care accentueaza amanarea, iar amanarea nu este constructiva deloc", a adaugat aceasta.
Sunt business-uri care simt imediat deprecierea leului si altele care resimt efectele cu o oarecare intarziere, dar cum "in spatele" fiecarei afaceri se regaseste - in cele din urma - populatia, atunci efectul este sesizabil. Afacerile care se adreseaza populatiei in mod direct sunt desigur cele mai afectate, arata expertii R&M Audit Contabilitate.
De exemplu, o fabrica de paine utilizeaza inclusiv ingrediente din import, care devin mai scumpe; daca producatorul scumpeste painea, ii vor scadea vanzarile; daca nu o scumpeste, va suporta diferenta de pret din adaosul sau comercial, deci profitul ii va scadea oricum.
"In business, depinde unde te situezi, caci daca ai contracte clare in euro, cu plata in echivalent lei, atunci trebuie sa