Banca Naţională a României (BNR) a pus în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 23 iulie a.c., o monedă din argint dedicată aniversării a 125 de ani de la naşterea Elenei Caragiani-Stoinescu, una dintre cele zece femei aviator care existau în întreaga lume în anul 1914.
Primul reporter din avion
Elena Caragiani-Stoinescu, fiica medicului Alexandru Caragiani şi a Zeniei Caragiani, şi-a luat licenţa în Ştiinţe Juridice în anul 1913. Îndrăgostită de pilotaj, a realizat primul zbor alături de căpitanul Mircea Zorileanu în anul 1912. S-a înscris la Şcoala de Pilotaj a Ligii Aeriene a lui George Valentin Bibescu, avându-l ca instructor pe Constantin Fotescu, şi a urmat apoi Şcoala Civilă de Aviaţie din Mourmelon le Grand. În anul 1914, Federaţia Aeronautică Internaţională i-a eliberat Brevetul Internaţional de Pilot.
Întrucât în România i s-a refuzat angajarea ca pilot, s-a reîntors în Franţa, unde s-a angajat ca reporter utilizând avionul la deplasări.
A fost corespondent de război şi a efectuat numeroase zboruri scriind “reportaje din avion”, primele de acest fel din presa mondială.
Moneda din argint, cu valoarea nominală de 10 lei, a fost emisă într-un tiraj de 500 de exemplare
Moneda din argint, cu valoarea nominală de 10 lei, cu greutatea de 31, 103 grame, prezintă pe avers o compoziţie care sugerează zborul şi călătoriile, inscripţia „ROMANIA”, valoarea nominală şi stema României cu anul de emisiune 2012.
Reversulmonedei circumscrie portretul Elenei Caragiani-Stoinescu, anii între care a trăit (1887 - 1929), imaginea parţială a unui avion Blériot şi inscripţia în arc de cerc „ELENA CARAGIANI-STOINESCU”.
Moneda din argint, care a fost emisă într-un tiraj de 500 de exemplare, poate fi procurată de la sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale BNR la preţul de vânzare (exclusiv