Dacă totul merge bine, în următorii trei ani orădenii ar putea scurta drumul dintre cartierele Dragoş Vodă şi Oncea prin strada Ecaterina Teodoroiu. Şoferii vor străbate oraşul în doar câteva minute, traversând Crişul Repede peste podul Macio, fără să mai consume nervi şi combustibil în ambuteiajele din bulevardul Magheru.
Întrunit joia trecută la Timişoara, Comitetul de selecţie pentru programul de cooperare transfrontalieră HU-RO a aprobat, în premieră, finanţarea simultană a nu mai puţin de şase proiecte propuse de Oradea!
Oradea e fruntea!
Valoarea totală a noilor proiecte se ridică la 27 milioane de euro, din care 13 milioane de euro sunt finanţările nerambursabile alocate oraşului. Informaţia este deocamdată neoficială, aceasta urmând să fie confirmată de Comitetul de selecţie undeva în cursul lunii august. Semnarea contractelor de finanţare va fi urmată de licitaţiile pentru lucrări, aşa că investiţiile efective vor începe cel mai curând în primăvara anului viitor.
La această sesiune de depunere de proiecte au concurat 197 de proiecte promovate de judeţele ungare Szabolcs-Szatmar-Bereg, Hajdu-Bihar, Bekes şi Csongrad şi de judeţele româneşti Satu Mare, Bihor, Arad şi Timiş. Orădenii au reuşit să atragă nu mai puţin de 19% din cele 68 milioane de euro puse la bătaie pentru finanţarea unor proiecte care vizează întărirea coeziunii economice şi sociale în zona de graniţă. E de departe cea mai mare sumă pe care a reuşit să o atragă o localitate la această întrunire a comitetului.
Repede, la Oncea!
Din opt proiecte depuse, Oradea va primi finanţare pentru şase. "Adevărul este că am depus un număr mare de proiecte, toate cu şanse mari la finanţare. Ele acoperă o gamă largă de nevoi, de la cele legate de transport şi dezvoltare economică până la sănătate şi turism", spune Marius Moş (foto), şeful Direcţiei Management Proiecte cu Fin