O reducere a TVA la 9% în cazul alimentelor de bază ar duce la o scădere puternică a evaziunii fiscale, nu însă şi a preţurilor produselor respective. Declaraţia a fost făcută la RFI de vicepreşedintele PNL, Dan Radu Ruşanu.
Liderul liberal consideră că o reducere a TVA-ului la 9% pentru produsele de bază ar duce la "reducerea evaziunii 100%, deci va fi o puternică reducere a evaziunii cu un TVA de 9% pentru produsele alimentare şi cunoaştem asta cu toţii foarte bine. În privinţa scăderii preţurilor, nu sunt convins că va fi atât de puternică. Preţurile se vor menţine, poate puţin-puţin amendate cu 2-3-4 procente, dar câştigul imens al acestei reduceri a TVA-ului va fi reducerea evaziunii fiscale".
Dan Radu Ruşanu explică şi cum s-ar realiza reducerea evaziunii: "Luaţi un exemplu, pâinea. Pâinea astăzi 24% şi-l însuşeşte patronul respectiv, nu? Pentru că o vinde şi nu se încarcă în gestiune cu ea. În clipa în care în loc de 24% va fi un procent doar de 9% de TVA, riscurile respective nu vor mai merita, ca să-şi însuşească acest procent. Este o diferenţă de 15%. Pentru 24% merită să am un risc ca să-mi însuşesc TVA-ul, pentru 9% nu cred că mai merită riscul".
Reducerea TVA de la 24% la 9% pentru alimentele de bază va duce la o scădere a preţurilor acestor produse cu 15% şi la diminuarea semnificativă a evaziunii fiscale, potrivit reprezentanţilor patronatelor din domeniu.
"Un prim efect ar fi creşterea încasărilor bugetare. Se va reduce evaziunea fiscală la pâine de la 60%, cât este în prezent, la 15-20%", a declarat agenţiei MEDIAFAX Aurel Popescu, preşedintele patronatului Rompan din industria panificaţiei.
El a adăugat că preţurile alimentelor de bază, printre care şi pâinea, se vor micşora cu 15%: "Dacă la 1 ianuarie 2012 scade TVA cu 15%, vom cumpăra în acea zi pâine cu 15% mai ieftină faţă de cea cumpărată cu o zi înainte". @N