La o luna de la lansarea unui nou proiect de lege in domeniul sanatatii, parerile privind schimbarile propuse de acesta sunt impartite. Am stat de vorba cu Roxana Tanase, avocat asociat in cadrul SCA Olteanu si Asociatii, pentru a afla care sunt punctele esentiale ale proiectul si prin ce se diferentiaza el de fostul proiect, retras in ianuarie de presedintele in functie la acea data, Traian Basescu.
Proiectul unei noi legi a sanatatii a fost lansat in dezbatere publica la inceputul lui iulie. Premierul Victor Ponta a precizat la mijlocul lunii curente ca Guvernul va adopta proiectul noii legi a sanatatii, act normativ ce va fi aprobat si de Parlament in septembrie sau cel tarziu in octombrie. In prezent, sistemul sanitar din Romania este reglementat prin Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare.
Wall-Street.ro: Care credeti ca a fost cel mai mare „defect” al proiectului de lege lansat in decembrie 2011 si retras in ianuarie 2012 - a fost vorba despre schimbarile propuse in sine sau despre modul in care acestea au fost comunicate? Au fost, deci, probleme legate de forma si nu de fond?
Roxana Tanase: Criticile aduse au vizat, in principal, o defectuoasa organizare a relatiilor intre asigurati si casele private de asigurari, lipsa unor sanctiuni clare pentru asiguratorii care incalca legea, faptul ca nu este stabilit si un pachet de servicii medicale de baza. In plus, importante discutii au generat posibilitarea intrarii pe piata a caselor de asigurari de sanatate private.
Discutiile care au urmat au, vizat pe de o parte, beneficiile pe care concurenta le va aduce in acest plan pentru asigurati, care vor beneficia de o imbunatatire a actului medical si, pe de alta parte, parerile formate in principal cu privire la faptul ca aceasta concurenta nu este una reala libera si bene