Facultatea de Ştiinţe Politice de la UBB Cluj a înregistrat anii trecuţi concurenţe record. Secretul de 22 de candidaţi pe un loc era o chestiune de numărătoare.
Din datele furnizate de Biroul de Presă al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) privind concurenţa înregistrată în 2012, comparativ cu anul trecut, rezultă că una dintre cele mai importante schimbări se înregistrează la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC).
2.000 de studenţi în minus
Astfel, dacă anul trecut, la Facultatea de Ştiinţe Politice s-au înscris un pic peste 3.000 de candidaţi, în 2012, numărul celor interesaţi a scăzut dramatic cu aproape 2.000 de persoane. Cei mai mulţi studenţi - circa o mie de persoane - a pierdut domeniul Ştiinţele Comunicării, care cuprinde specializările Comunicare şi relaţii publice, Jurnalism şi Publicitate. Dacă, în 2011, la Publicitate s-a înregistrat o concurenţă record de 22,6 candidaţi pe un loc bugetat, acum doar 6,3 absolvenţi s-au înscris pe un loc. În 2011, la Comunicare şi relaţii publice se înregistra o concurenţă de 13 candidaţi pe un loc bugetat, iar anul acesta, s-a ajuns la 4,6. La Jurnalism, concurenţa a ajuns de la 12 pe un loc la 5 pe un loc.
Şi domeniul Ştiinţe Politice şi-a pierdut un număr mare de candidaţi, astfel în 2011 erau 439 de înscrişi, iar anul acesta, doar 116 absolvenţi au ales acest domeniu.
Cifre umflate
Statistica nu este însă ceea ce pare, ne-a explicat decanul FSPAC, Călin Hinţea, care a susţinut că, de fapt, numărul de candidaţi a crescut. „Este vorba despre o chestiune tehnică. Anul trecut, când o persoană se înscria la două-trei specializări plătea mai multe taxe de înscriere şi era trecut de mai multe ori în numărul total de persoane înscrise. Anul acesta, am schimbat metoda. Un înscris plăteşte o singură taxă şi e luat în considerare o singură dată, chiar dacă aleg