Deşi noul proiect de lege pregăteşte terenul societăţilor private, nu prevede măsuri clare de siguranţă în caz de faliment. Păreri avizate în sănătate atrag atenţia asupra faptului că noul proiect de lege lasă prea multe portiţe deschise celor care vor să intre în piaţă.
Noul proiect de lege a sănătăţii e făcut la presiunile FMI, nicidecum în interesul pacienţilor, au declarat ieri experţii Societăţii Academice din România. Proiectul a plecat cu defecte încă din etapa de elaborare pentru că s-au sărit mai mulţi paşi şi s-a trecut direct în faza de redactare. Au rămas astfel numeroase portiţe deschise jocurilor pe care le-ar putea face societăţile private de asigurări. Mai mult, proiectul nu rezolvă problemele de finanţare a sistemului şi nu aduce măsuri care să combată mafia şi corupţia din sistemul de sănătate, atrag atenţia experţii SAR.
Sistemul de asigurări - există posibilitatea unor scheme piramidale
Prin înfiinţarea societăţilor mutuale de asigurări, multe dintre costurile cu sănătatea vor fi puse pe umerii asiguraţilor. În plus, nu sunt prevăzute soluţii clare în cazul falimentului societăţilor private de asigurări. „Falimentul sistemului de asigurări este un subiect foarte important. Avem un creditor de care trebuie să ţinem cont - FMI, dar ne aflăm în faţa unui legi şchioape", susţine Sorin Paveliu, expert pe politici de sănătate al SAR.
Unul dintre capitolele scrise greşit este, din nou, cel care se referă la asigurări. Noutatea este că vom avea societăţi mutuale de asigurări de sănătate (oricine poate depune o adeziune şi deveni membru al unei societăţi private de asigurări şi asigurat în acelaşi timp). „Teoretic, asiguraţii ar trebui să pună mână de la mână, iar atunci când cineva se îmbolnăveşte, fondul care se strânge să fie folosit. Un fel de «roată» cum se practica pe vremuri. Dar dacă se strâng 90 de lei, în loc de 100