Reducerea TVA de la 24% la 9% pentru produsele agricole, măsură avută în vedere de Guvern pentru 2013, ar putea să ducă la creşterea puterii de cumpărare, descurajarea evaziunii fiscale şi susţinerea producătorilor agricoli locali, însă consumul poate fi stimulat dacă ajustarea se va regăsi şi în preţurile la raft ale produselor, nu doar în marjele de profit ale producătorilor şi comercianţilor, spun consultanţii fiscali.
Premierul Victor Ponta a declarat că susţine ideea introducerii unui TVA diferenţiat - un TVA de 24%, din care 9% să fie reţinut pentru bugetul de stat şi 15% să fie rambursat producătorului, în măsura în care, evident, prezintă facturi şi în măsura în care toate operaţiunile comerciale sunt făcute în mod legal şi înregistrate fiscal. Deocamdată, nu este clară modalitatea de aplicare şi modul în care Ministerul Finanţelor va administra acest sistem, ştiute fiind întârzierile din trecut la rambursările standard de TVA.
Reprezentanţii patronatelor din industria alimentară consideră că reducerea TVA pentru alimentele de bază la 9% va duce la o scădere a preţurilor acestor produse cu 15% şi la diminuarea semnificativă a evaziunii fiscale, potrivit Mediafax.
Intenţii privind reducerea TVA la alimente există de câţiva ani, fiind elaborat la un moment dat şi un proiect de lege în acest sens. Însă, cei care s-au perindat pe la guvernare au susţinut că o astfel de măsură nu ar duce la scăderea preţurilor la alimente şi nu ar avea acoperire bugetară, o astfel de iniţiativă nefiind încurajată nici de FMI.
"Pentru consumatori, reducerea cotei TVA la produsele alimentare ar trebui să reprezinte o veste bună. În contextul economic dificil pe care îl traversăm, aceasta s-ar traduce, în principiu, într-o creştere a puterii de cumpărare. Efectul acestei reduceri depinde, cu toate acestea, de procentul din reducerea cotei TVA pe care magazine