Subprefectul Corvin Bangu a prezentat astăzi public cele trei mari vulnerabilităţi ale scrutinului de duminică. Punctual, acesta a explicat ce vor face Biroul Electoral Judeţean şi Instituţia Prefectului în cazul în care întâmpină astfel de probleme.
Pregătirile pentru referendum sunt în grafic: sâmbătă, la ora 18.00, materialele pentru votare vor ajuge în secţii. Urmează şi completarea birourilor electorale ale secţiilor de votare din judeţul Tulcea. Aici ar putea apărea o primă problemă:
1. Birourile electorale ale secţiilor de votare nu pot funcţiona cu mai puţin de patru membri.
Astfel, dacă partidele politice refuză să îşi desemneze reprezentanţi (din orice motiv), s-ar putea ajunge la situaţia în care o secţie de votare nu mai poate funcţiona. Pentru această situaţie există un plan: preşedintele biroului electoral al secţiei raportează situaţia la Biroul Electoral Judeţean, care transmite informaţia către preşedintele Tribunalului Tulcea, judecător Carmen Daniela Andrei. Domnia sa va desemna, din lista întocmită de prefect (la propunerea primarilor), o altă persoană care poate completa biroul electoral al secţiei de votare.
2. Nu există locţiitori pentru preşedinţii birourilor electorale.
Astfel, dacă din orice motiv un preşedinte de birou electoral nu se prezintă în ziua scrutinului, votarea ar putea fi blocată. Ca şi în cazul reprezentanţilor partidelor politice, va fi informat Biroul Electoral Judeţean, care transmite informaţia către preşedintele Tribunalului. Judecător Carmen Andrei va desemna un alt preşedinte al biroului electoral.
3. Numărul mare de turişti din Delta Dunării
Există posibilitatea ca la secţiile din deltă să nu se găsească suficiente buletine de vot. În acest sens, au fost redistribuite (spre Delta Dunării) buletine de vot (câte 500) de la şapte secţii de votare din municipiul Tulcea. De asemenea,