• In prezent, la nivelul judetului Iasi sunt aproximativ 10 hectare cultivate cu catina ! Plantatiile de catina fac fata secetei, frigului si chiar inundatiilor partiale, fiind culturi mai putin pretentioase • Initial, cultivatorii ieseni au vazut in catina o provocare, care incepe sa fie o afacere pe timp de criza
Agricultorii ieseni incep sa renunte la culturile de grau, porumb sau vie din cauza pierderilor inregistrate din cauza secetei si a rentabilitatii ca afacere. In primul an de plantatie, cheltuielile pentru un hectar sunt de 1.700-2.000 euro reprezentand pretul butasilor, circa 1.700 bucati pe hectar. In fiecare an se mai cheltuiesc inca 200-300 euro la hectar pentru a acoperi lucrarile de intretinere. Durata de viata a unei exploatatii este de pana la 20-25 de ani. Efectele benefice ale catinei in industria farmaceutica dar si cererea crescuta pentru export incurajeaza cresterea plantatiilor cu catina din judetul Iasi. "Culturile de catina din judetul Iasi sunt majoritatea in faze incipiente, in anul doi sau trei. O estimare corecta a rentabilitatii se va face cand productia de catina va fi de 5-6 tone pe hectar, asta abia in anul trei, patru", a declarat Magneriu Jalba, sef Serviciu Inspectie din cadrul Directiei pentru Agricultura Iasi.
Catina poate aduce castiguri frumusele, fiind valorificata sub diverse forme: ceaiuri din fructele plantei, muguri, frunze si chiar scoarta, siropuri sau ulei din frcute. Agriculturii ieseni mizeaza si pe rezistenta plantelor la conditii de seceta sau inundatii partiale. Din al cincilea an, cand plantatia incepe sa dea roade, se obtine o recolta de minim 4-5 tone de fructe la hectar, care se poate vinde cu 3 euro pe kilogram. Asta inseamna ca, in medie, la un hectar de catina, profitul ar fi de aproximativ 14-15.000 de euro. Mai mult decat atat, la targurile bio sau in piete, catina se vinde p