Rămâne de văzut dacă aceştia vor decide să valideze sau nu „lovitura de stat“, aşa cum definesc democrat – liberalii referendumul de la finalul acestei săptămâni. În total, în Penitenciarul Tulcea sunt 816 persoane private de libertate care pot vota.
Pentru acest drept, deţinuţii trebuie să îndeplinescă, cumulativ, următoarele condiţii: să aibă vârsta peste 18 ani sau să fi împlinit această vârstă în ziua alegerilor, să nu le fie interzis acest drept, să fie cetăţeni români, să deţină acte de identitate valabile, să solicite, în scris, preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, prin intermediul administraţiei locului de deţinere, că doreşte să-şi exprime dreptul de vot.
Potrivit unei hotărâri emise de Biroul Electoral Central, directorii penitenciarelor şi ai locurilor de deţinere sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa persoanelor private de libertate, cu suficient timp înaintea zilei referendumului, faptul că pot vota prin intermediul urnei speciale, numai în baza actului de identitate.
Astfel au fost identificate 816 persoane private de libertate care îndeplinesc condiţiile, iar pentru persoanele ale căror acte de identitate sunt expirate au fost luate măsuri în vederea preschimbării acestora, putând fi îndeplinită astfel una dintre cele mai importante condiţii ale participării la vot.
„Cererile de votare prin care persoanele private de libertate îşi pot exprima în scris solicitarea de a exercita acest drept se vor completa până pe data de 27 iulie 2012, acestea trebuind să fie depuse cel mai târziu în preziua votării la biroul electoral al secţiei de votare în a cărei rază teritorială se află unitatea penitenciară“, spune Iulia Mocanu, purtător de cuvânt al Penitenciarului Tulcea.