Proiectul Simte Arta - Facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi în două muzee din Bucureşti continuă, la Muzeul Antipa din Bucureşti fiind aduse replici fidele ale craniilor şi urmelor diferitelor animale, în scopul informării persoanelor nevăzătoare despre speciile expuse în muzeu.
Replicile au fost aduse de la o instituţie similară din SUA.
Potrivit unui comunicat transmis vineri Agerpress, replicile vor fi integrate în expoziţia permanentă a Muzeului, astfel încât nevăzătorii le vor putea palpa si vor putea citi explicaţiile scrise în Braille.
Rolul acestora este de a înlocui experienţa de vizitare vizuală a unei persoane fără deficienţe de vedere cu una tactilă, singura modalitate de informare a nevăzătorilor. Proiectul a început în mai 2012 şi a realizat până acum la un atelier de creativitate la Muzeul Antipa, pictură şi sculptură, beneficiari fiind copiii de la ASCHF-R. Organizatorii doresc ca pe viitor să se îmbunătăţească colecţia muzeală cu exponate adaptate persoanelor cu dizabilităţi.
Beneficiari au fost elevii de la Centrul Şcolar "Elena Doamna" Focşani şi adulţii înscrişi în Asociaţia Naţională a Surzilor din România (ANSR).
Vizitatorilor au avut ghidaj de specialitate, s-au folosit şi interpreţi mimico-gestuali. Pe traseul expoziţiei s-au regăsit basoreliefuri, informaţii despre expoziţie scrise în Braille, precum şi facilităţi adaptate nevoilor specifice ale grupului ţintă.
Potrivit sursei citate, proiectul Simte Arta - Facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi în două muzee din Bucureşti este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi realizat de către Asociaţia pentru Dezvoltare Urbana în parteneriat cu Muzeul de Istorie Naturală "Grigore Antipa" şi Muzeul Ţăranului Român.